fredag den 11. september 2009

Bag om nyhederne: biblioteket i midtbyen








Nyhedsbiblioteket i Herning midtby

Herning Bibliotekerne har fået et nyt lokalbibliotek – men langt fra et lokalbibliotek i gængs forstand. Biblioteket bryster sig af at være verdens første nyhedsbibliotek, og det i sig selv er jo en nyhed, der var værd at tage til Herning for at udforske på åbningsdagen d. 17. august.

Konceptet
Overskriften for det nye bibliotek er ”bag om nyhederne”. Gennem et naboskab og samarbejde med Herning Folkeblad sættes der fokus på nyheder. Umiddelbart er mange mennesker i dag selvhjulpne omkring at finde nyheder – eller rettere det er jo ret svært i denne nyhedsfikserede tid vi lever i at undgå nyheder hvor end man bevæger sig – men hvordan kommer man bag om nyhederne og får perspektiveret dem? Det vil biblioteket sætte fokus på og hjælpe brugerne med.

Tanken bag biblioteket er, at ”nyheder genererer holdninger, og det er bibliotekets opgave at formidle nyhederne, så Hernings borgere har adgang til mere viden at danne holdninger ud fra.”

Indretningen
Biblioteket er placeret på gågaden i Hernings nyopførte mediehus. Man kommer ind af en hovedindgang, som enten leder en ind i receptionen til Herning Folkeblad eller ned af en trappe til biblioteket, som er på 200 m2.

Det første jeg tænkte var ”hold da op, hvor ser her fedt ud”. Det er indrettet i et enkelt stramt design, hvilket skaber rummelig og overskuelighed. Nogle gange glemmer vi, at ”less is more” og plastrer alle synlige flader til med plakater, udstillinger m.v. - med det resultat at budskabet drukner i alle de andre. Der er ingen overflødige ting i dette bibliotek, og budskabet står tydeligt frem. Budskabet værende de mange nyheder, der præsenteres i rummet.

Rummet er regulært med specialdesignede borde og bænke/stole placeret rundt om i rummet. Alt er på hjul og kan flyttes, hvilket skaber fleksibilitet og mulighed for forandringer. Der er også en tankstation, hvor man kan downloade netmusik og netlydbøger.Det dominerende er de seks storskærme og tre projiceringer på væggene, hvor der kører forskellige store nyhedskanaler. Biblioteket råder over otte bærbare, og der er trådløst internet.

Bøger ud og digitale informationer ind
Dernæst spekulerer man lidt i ”hvor er bøgerne?”. Jeg går faktisk selv ind for tankegangen om at ”less is more”, når det handler om indretning og eksponering af fysiske materialer, men her er der vitterligt stort set ingen fysiske materialer. Der er ét bogtårn i biblioteket med de 20 mest populære titler (kviklån). Dette er ud fra, at folk skal have muligheden for at få de nye bøger, mens de er hotte og stadig en nyhed.

Biblioteket råder også over et antal aviser og tidsskrifter. Dertil er der enkelte aktuelle temaudstillinger med fysiske materialer kombineret med storskærmene i rummet. Man kan ikke afhente reserveringer (skal stadig ske på hovedbiblioteket som ligger ca. 3 km væk).

Fokus er fjernet fra den fysiske samling og flyttet til den digitale: formidlingen sker først og fremmest via storskærme og internettet, hvilket passer godt sammen med det faktum, at nyheder i sig selv er dynamiske og hurtigt bliver forældede.

Forskellige fagligheder og aktiviteter
Der er ansat tre personaler; en bibliotekar på 10 timer/ugen og to medarbejdere på fuld tid; den ene med en baggrund i statskundskab og den anden cand.mag. i engelsk med suppl. statskundskab. Sidstnævntes opgave bliver hovedsageligt at følge med i nyhedsstrømmen og sætte fokus på aktuelle emner. Det handler om at synliggøre nyhederne fra flere sider.

Der er ikke noget egentlig kontor, hvorfor personalet er ”på” i hele åbningstiden og således også arbejder i selve biblioteksrummet. Samtidig ligger der nogle nye samarbejdsmuligheder i nabofællesskabet med avisen Herning Folkeblad. Til efteråret starter biblioteket og avisen et projekt sammen ”I Midt’en af demokratiet” hvor der er fokus på, hvordan de to fagområder kan arbejde sammen om at skabe debatter for borgerne.

Mens jeg var til åbningsreceptionen, fik jeg en lille forsmag på, hvordan et samarbejde mellem en avis og et bibliotek fx kan tage sig ud. Det var en art happening, hvor chefredaktør Vibeke Larsen præsenterede og beskrev dagens forside (vel at mærke et par timer før den kom på gaden): fra- og tilvalg, vinklingen og den grafiske fremstilling. Vi blev ledt igennem flere udkast og så til sidst den færdige forside. Ret spændende!

Indtryk af det nye lokalbibliotek
Biblioteket efterlader mig med et indtryk af enkelthed samt en tydelig og målrettet vision – noget der kan være en mangelvare i dag, hvor vi i biblioteksverdenen i høj grad diskuterer, hvad vores rolle bliver i fremtiden. Denne markante afgrænsning i midtbyens bibliotek kan både ende med at blive bibliotekets force og svaghed.

Det bliver interessant at se, om Herning er stor nok og brugerne klar til et så specialiseret bibliotekstilbud. Til det kan man sige, at nogle gange må man satse og afprøve nye ting – noget Herning har gjort med dette innovative bibliotekstilbud. Dernæst bliver det interessante også at følge, hvordan samarbejdet med Herning Folkeblad udvikler sig – en potentiel kilde til stor eksponering for biblioteket (igen i en tid, hvor vi og borgerne nogle gange har forskellige holdninger til, hvad et bibliotek bør/skal være) og nye spændende samarbejdsmodeller omkring formidling. Heri ligger der en unik mulighed i at åbne op for en dialog med brugerne om bibliotekernes fremtid på et generelt plan.

Se et videoklip fra det nye bibliotek på: http://www.herningbib.dk/om-biblioteket/midtbyen

2 kommentarer:

Sussi sagde ...

Jeg har spændt fulgt med i udviklingen af det nye bibliotek i Midtbyen, men har desværre ikke set det endnu.
Men selv uden at have fået syn for sagen er jeg ret stolt af min gamle arbejdsplads, fordi de netop - som du også påpger, Line - har turdet at gå en helt ny "biblioteksvej". Og jeg er ligesom dig meget spændt på, hvordan brugerne vil tage i mod dette nye bibliotekstilbud. Som bibliotekarer får vi jo ofte skudt i skoene, at vi er for gammeldags og fikserede netop på de fysiske tilbud, men jeg synes faktisk der er en tendens til, at brugerne kan være ret skeptiske over for ting, der ikke signalrer traditionelt bibliotek.
Så summa summarum: Tillykke til Herning med det nye bibliotek - jeg glæder mig til at følge det også i fremtiden.

Lines Blog sagde ...

Hej Sussi,
Tak for kommentaren :-) (dejligt at der er cirka 5 mennesker i DK, der læser min blog haha).

Jeg er helt enig i alt det du skriver. En ting er i alt fald sikker; der skal nye boller på suppen! Og biblioteket er superlækkert indrettet.

Har du stadig en blog i øvrigt? Og hvad er det for et job, du har scoret dig? Tillykke med det!