onsdag den 27. april 2011

Boganmeldelse: Sagens natur


Den smarte jetset advokat Mortens liv rystes af morens forestående død, hvilket kaster Morten ud i en eksistentiel krise dulmet med et massivt misbrug.

Det kører for Morten. Han er advokat, lever et jetsetliv, har en smuk kæreste, en hurtig bil og er netop ved at lande en afgørende handel for sit firma. Hans levemotto er ”vælg med hjernen, ikke med hjertet”. Men som en ridse i glansbilledet ligger Mortens elskede mor for døden.

For at få det hele til at glide lidt nemmere i en presset tid kører Morten et par baner, går på værtshus og kommer i lag med suspekte mænd og kvinder. Alkoholforbruget stiger i takt med speedometeret i bilen. Og et seksuelt misbrug følger også med.

Morens forestående død lukker op for en pose af undertrykte følelser. En far der lukkede Morten inde i rummet under trappen i barndomshjemmet og spørgsmålet om moren vidste det. Om Mortens overforbrug som har resulteret i bundløs gæld. Om kæresten der overvejer at forlade ham. Om hans højtelskede mor, der skal forlade ham. Om kampen for at blive på toppen i gamet. Uden at afsløre eksplicit hvad det hele ender med, så forlader vi Morten, hvor han rent faktisk forsøger at stå af ræset.
Sagens natur er en brutal, eksplicit beskrevet roman om en mands psykiske sammenbrud. Det er forfatterens debutroman og med en baggrund som jurist, virker det som et pålideligt billede af advokatmiljøet. Sproget og jargonen matcher romanens miljø med sit glatte og overfladiske sprog.

Psykologiske romaner deler sig i min optik groft sagt i to grupper: de dybdeborende realistiske psykologiske portrætter og de mere letlæste overfladiske psykologiske thrillers med spænding som drivkraft. Sagens natur er en skønsom blanding af begge typer.
Den beskriver en mands deroute lidt for klicheagtigt og formår ikke helt at komme helt ned i de mørkeste kroge af Mortens sind, blandt andet barndommen med farens psykiske tortur.
Omvendt sker der mange uforudsete og spændende drejninger i historien, ikke mindst i slutningen og den blev læst i et væk. Det er ikke en roman der går over i historien i perlerækken af misbrugs- og psykologiske romaner. Det er den for overfladisk og letlæst til. Læs den hvis du vil have noget spændende sommerferielæsning med tempo og provokation.

Anmeldelsen findes også på litteratursiden.dk
Sagens natur af Peter J. Haugstrup
Mrs. Robinson, 2011, 228 sider.

Ingen kommentarer: