tirsdag den 20. marts 2012

Boganmeldelse: Dværgkrukken


Nina Bolt Dværgkrukken

Anholt i starten af 1960erne danner rammen om keramikeren Saras møde med lokalbefolkningen, folklore og familiehemmeligheder.

Den unge keramiker Sara arver et hus på Anholt efter sin elskede morbror i starten af 1960erne. Da Sara tager over til øen for at besigtige huset kaldet Dværgkrukken, møder hun en lukket og hemmelighedsfuld lokalbefolkning. En kvinde ved navn Issa viser derimod stor interesse for Sara og hendes onkel, hvilket både undrer Sara.

Nina Bolt har begået en historie om en kvindes udvikling og samtidig et portræt af et lukket lokalsamfund, som er præget af folklore og en fastlåshed i normer og omgang med hinanden. Sara vælger at blive på øen og begynder at grave i husets og øens historie. Hun opretter et keramikværksted og mens hun modellerer sine figurer af ler, er det også starten på en mental udviklingsproces. Onklens efterladenskaber, lokalhistorien og en hemmelig kælder under huset bliver startskuddet til en optrevling af Saras barndomsminder med en kølig mor, en hjertevarm morbror og Sara konfronteres også med det parforhold, hun er på flugt fra.

Romanens stemning er til tider foruroligende, som man kender det fra fx Ida Jessens forfatterskab. Øens vilde natur og folklore danner en interessant ramme om handlingen og lægger en næsten mytisk stemning over scenariet. Dværge har fra gammel tid befolker øens underverden og onklens hus er bygget af sten, som urbefolkningen huserer i. Nina Bolt bruger mange symboler og som handlingen skrider frem bliver øens natur og overtro mere synonyme med beboernes sindsstemninger og undertrykte drifter, hvilket skaber et godt drive for handlingen og facetterer persongalleriet.

Nina Bolt forstår at antyde mange sammenhænge og retninger, som handlingen kan bevæge sig i. Personernes karakterer og motiver er slørede, og det er netop her Nina Bolt er bedst, når hun sætter læserens fantasi på arbejde. ”Dværgkrukken” er en vellykket og spændende fortælling, hvor Nina Bolt overbeviser ved at jonglere flot mellem begivenhederne og det lettere mytiske univers.

Dværgkrukken af Nina Bolt
Tiderne skifter, 2012, 234 sider

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

my website: Anti aging formula

Anonym sagde ...

I wanted to thank you for this great read!! I definitely loved every bit
of it. I have you saved as a favorite to look at new stuff you post…

Review my webpage - Vimax Male Enhancement Reviews

Anonym sagde ...

Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
and I was wondering your situation; we have created some nice practices and we
are looking to exchange solutions with other folks, please shoot me an email
if interested.

my website Muscle building supplement