mandag den 28. juni 2010

Boganmeldelse: En meget lykkelig mand


Hvad er prisen på din lykke? Psykologisk drama behandler det dilemma med drive og nerve.

Allerede i titlens overdrivelse – det er en meget lykkelig mand – fornemmer man, at ikke alt er som det umiddelbart ser ud. Men lykken har en pris, der må betales, og det er samvittigheden.

”Christian rejser sig og ser ud over bordet. De er det sædvanlige fredagshold. Nina og hendes mand Lars. Thomas og hans kone Gitte […] Og nu er Maria og Frede kommet til – de nye naboer. Selvom han tog slipset af i samme øjeblik han kom hjem, mærker han det stadig. Det ligger som et blødt greb om halsen. Det har været en lang uge. Det bliver dejligt bare at lade sig synke ned i stemningen.”

Alt er pænt på overfladen, og meget kan tolereres, når det skylles ned med dyr årgangsvin. Men truslen mod lykken er en kvinde, der påstår, at Christian skylder hende penge for en lejlighed. Og snart begynder Christians kone, Mie, og vennekredsen at undre sig.

’En meget lykkelig mand’ handler om moral og samvittighed. På et tidspunkt starter Christian og vennerne en herreloge centreret omkring investeringen i en meget dyr vin. Det bliver et symbol udadtil på, hvor godt de har det og bringer for vennen, Frede, en forfremmelse med sig. Folks reaktioner, ”I har sgu fat i noget af det rigtige”, gør det endnu vigtigere at opretholde glansbilledet udadtil. Vennerne er lige så skyldige som Christian ved at tie og fortsætte med at tage imod Christians bestikkelse i form af forkælelse.

Fortællestilen er bygget op om skiftende synsvinkler, hvilket skaber dynamik og drive. Det nuancerer både Christian og Mias samliv og afdækker også fint de konsekvenser én mands handlinger kan have for andre samt forskellige facetter af begrebet skyld.
Romanen giver mindelser til Per Flys film ”Arven”, hvor hovedpersonen siger ”jeg har jo ikke noget valg” til sin kone, da han skal fyre en stor gruppe medarbejdere. Men det har han, og gennem sit valg frasiger han sig netop den ægte lykke i form af sjælefred og kærlighed. Det samme er gældende i ’En meget lykkelig mand’.

Hvis du synes om denne roman, vil du også synes om det psykologiske drama ’PR’ af Lasse Hjorth Madsen.

2 kommentarer:

Kristoffer Harboe sagde ...

Den opmærksomme læser må tro, at der er tale om en genudgivelse. Er det blevet agurketid på sniksnakken ;-)

Lines Blog sagde ...

ha ha ja! Jeg har vist ikke været ret aktiv på denne konto læææænge... men bruger den jo også mest bare til at gemme mine anbefaliner på!
Var lige inde og lure på din med Mærsk og fællessang .-)