fredag den 3. september 2010

Sidste chance for en smag af sommer


Som noget af det eneste spiselige i min have har jeg store mængder rabarber, og det er heldigt, da jeg er ret stor fan af den lyserøde spiselige stængel: den passer sig selv, reproducerer sig år efter år, den kan høstes gennem hele sommeren og smager godt både i desserter og hovedretter. Bedst af alt er selvfølgelig alle de rabarber-klassikere, vi om sommeren stiller på de danske spiseborde. Selv er jeg mere eller mindre opfostret på rabarberkage, den klassiske med rabarbergrød, makroner og flødeskum. Dertil ynder jeg også at lave rabarbertærte med iskold flødeskum eller at stege rabarber med sukker og krydderier under en svinemørbrad med parmaskinke og salvieblade. Jeg har dog aldrig prøvet at lave rabarbersyltetøj eller -chutney, så det blev denne sommers rabarberprojekt: Rabarberchutney med chili og vanilje!

Rabarberchutney med chili og vanilje*
1½ kilo rabarber
2-3 røde chilier
700-800 gram rørsukker
Omtrent 2 dl. æblecidereddike
2 vaniljestænger
Atamon eller spiritus til skylning af glas

Sådan gør du:
Skyl og rens rabarber og chilierne, snit dem fint og kom dem i en gryde med sukker og eddike. Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Tilsæt både korn og stænger. Bring ingredienserne langsomt i kog, og lad dem simre ved svag varme i 20-30 minutter.
Hæld chutneyen på skoldede glas skyllet med Atamon eller spiritus, og luk med det samme.
* opskriften er fra kogebogen "Annes syltebog" af Anne Hjernøe.

Så langt så godt! Chutneyen blev vellykket og så mangler selvfølgelig noget at servere den til. Jeg endte med at prøve kræfter med en god gammeldags dansk klassiker: Kylling med agurkesalat, nye kartofler, salat med mormordressing og rabarberchutney. Sjovt som det nogle gange kan være tilbehøret, der bestemmer menuen. I øvrigt, på trods af chilien smager chutneyen sød og mild, så den også kan bruges som syltetøj.

Kylling med agurkesalat, nye kartofler, salat med mormordressing og rabarberchutney
(Hovedret til 4 personer)

4 stk. kyllingefileter uden ben
1 kg nye små kartofler med skræl + smør ved servering
Rabarberchutney
Grøn salat med mormorsalat :
2 styk hovedsalat
2 dl piskefløde
Saften fra 1 citron
Ca. 2 spsk. sukker
Salt og friskkværnet peber
Agurkesalat :
1 stor agurk
1½ dl lagereddike
½ dl vand
3-4 spsk. sukker

Sådan gør du:
Grøn salat med mormordressing: Skyl salaten i koldt vand. Slyng den tør, eller dup bladene tørre med et viskestykke. Bland fløde og citronsaft. Smag til med sukker, salt og peber. Vend dressing og salat sammen lige før servering.
Agurkesalat: Skær agurken i tynde skiver. Vend dem i en blanding af eddike, vand og sukker, og lad dem trække i ca. 30 minutter.
Kartoflerne vaskes og koges med skræl. Til kartoflerne serveres iskoldt smør.
Steg kyllingefileterne.

Dette er intet mindre end et måltid for guderne! Alle smagssanser bliver tilfredsstillet, da retten både smager af sødt, salt, surt og bittert. Umami kommer fra kyllingen. God mad behøver ikke at være eksotisk, bestå af 20 forskellige svært tilgængelige ingredienser og tage oceaner af tid. Jeg endte med at være svært tilfreds med denne menu, som jeg til enhver (sommer)tid vil servere for gæster.

Ingen kommentarer: