onsdag den 30. marts 2011

Boganmeldelse: Sorg og camping


Hverdagens stille drama i udkantsdanmark om ulykkelige ægteskaber, hverdagens trummerum … og en smule camping.

Første scene: En efterlysning af den 32-årige kvinde Gunnhildur, der er sporløst forsvundet.

Anden scene: Marianne er i gang med et nisselandskab og forberedelser til Jørgens fødselsdag imens hun tænker tilbage på en sommerferie på en campingplads med svogeren Thomas og Gunnhildur, hvor Marianne fik digtsamlingen ”City slang” af svigerinden og blev så underligt rørt. Jørgen synes egentlig han har et godt ægteskab med Marianne men kæmper for at redde sin købmandsbutik fra konkurs.
Tredje scene: Jannie lader tankerne vandre tilbage til en afsluttet affære med den gifte Lauritz (Jørgens barndomsven), mens hun tilbereder brændende kærlighed til sin invaliderede mor, der bor lige ved siden af købmandsbutikken, hvor Jannie arbejder.

Stedet er Løkke ved Ringkøbing en iskold novemberdag i 1985. Historien fortælles på skift af de forskellige personer i løbet af én dag med flashbacks tilbage i tiden og arbejder sig langsomt hen imod klimakset, fødselsdagsfesten.
En roman der vækker mange forskellige følelser hos læseren: en trækken på smilebåndet over 80er-nostalgien (Kir Royal, buksedragter og Kød i mørke), neglebideri ved tanken om Gunnhildurs forsvinden og utilpashed ved tanken om uvidende Jannies forestående møde med Lauritz og hans kone til fødselsdagen.

Lone Hørslev har et gudbenådet talent for at beskrive hverdagens (mangel på) dramatik og rutiner på en så realistisk måde, at kartoffelskrælning bliver en spændende oplevelse, der samtidig (måske) afslører noget om personernes sindstilstand. Det samme gør en række absurde drømme hos personerne, som er indflettet. Der er dynamik og udvikling med skiftende fortællestemmer, der belyser de samme problemstillinger. Det hele er så realistisk beskrevet, at man er fluen på væggen.

Er det lykken at være en fri fugl eller findes den i hverdagens trygge konformitet? Er det lykken at bo i Løkke eller nærmere en løkke om halsen? Lever de alle på en løgn?: ”om hvordan familien i middelklassen frivilligt enes om en illusion af sammenhold, hygge og varme, og også selvom alle godt ved at det netop er en illusion. Ren facade”. Gunnhildur, Marianne og Jannie er alle ulykkelige i kærligheden eller mangel på samme og ingen er rigtigt der i livet, hvor de ønsker at være. De tre kvinder vælger hver især tre forskellige udveje, læs selv hvilke!

Anmeldelsen kan også læses på www.litteratursiden.dk

Sorg og camping af Lone Hørslev
C&K Forlag, 2011, 240 sider.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Program Handphones -- Comparison For just about any
Top 7 Android Mobiles

Feel free to visit my web blog :: inkstand