mandag den 11. oktober 2010

Boganmeldelse: Ulven


Medrivende og velskrevet familiehistorie i tiden omkring 2. verdenskrig, hvor menneskers både lyse og mørke sider er på spil.

”Ulven” er en familiehistorie i tiden før under og efter 2. verdenskrig i Køge. Historien følger flere generationer af to familier og deres bekendtskaber, hvor samlingspunktet er Leonoras mor, far og deres tre børn Henry, Leonora og Ib. På nuanceret og velskrevet maner tager Katrine Marie Guldager på sig at belyse de lyse og de mørke sider hos mennesker, som vi alle besidder i større eller mindre grad.

Mest markant kommer tematikken til udtryk hos søskendeparret, og den 11-årige Leonora ytrer allerede i bogens første linjer, at det eneste hun ønsker er at slå sin bror ihjel. Så er læseren vågen og spekulerer på bevæggrundene for hvorfor en lille pige har sådanne negative tanker. Hendes bror Henry derimod fødes uden samvittighed og læseren har allerede på forhånd taget parti med Leonora som den lyse sjæl og Henry som den mørke sjæl. Men intet menneske er rendyrket godt eller ondt.

Man møder blandt andet også de to tvillingesøstre frøken Mørk og frøken Lys, som begge bevæger sig skiftevis på den ene og den anden side af den utydelige skillelinje af hvornår man er et godt eller slet menneske. Som et efterspil til 2. verdenskrig viser den offentlige pøbel sig fra sin knapt så pæne side ved offentligt at ydmyge en af søstrene for at være tyskertøs.

Ulven er de mørke skyggesider, som familien desperat forsøger at ignorere og gemme væk på loftet i et bur. Det forbliver lidt et mysterium, hvad det er familien forsøger at skjule, og ulven refereres et par steder til morens angst.

En engel i haven, en ulv på loftet og et spøgelse i hjemmet er nogle af de sære væsener, der også befolker historien og tilfører et strejf af magisk realisme. Guldager skaber et fantasifuldt og omfangsrigt fortælleunivers med en alvidende fortæller, der dykker ned i personernes liv og tanker. Personskildringerne er nuancerede og spændende. Romanen har nogle løse ender, men det gør den desto mere original og udfordrende at læse. Dog manglede jeg mere sammenhæng mellem de forskellige hændelser og slutningen var lidt uforløst.

En virkelig god læseoplevelse, som kan anbefales til læsekredse og fans af Morten Ramsland’s ”Hundehoved”.

Anmeldelsen findes også på litteratursiden.dk

Ulven af Katrine Marie Guldager
Gyldendal, 2010, 288 sider.

Ingen kommentarer: